Evde Renal Replasman Tedavileri Paneli
27 Ocak 2022

Pediatrik Kronik Böbrek Yetmezliği hastalarda ev hemodiyalizi ve Periton diyalizin ev hemodiyalizi ile entegrasyonu başlıklı konularının işlendiği Düzenleme kurulunu Hastanemiz Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Harika ALPAY ve Doç.Dr.İbrahim GÖKÇE'nin yaptığı panelde Ev Hemodiyalizi konusunun Prof. Dr. Ercan OK tarafından anlatıldığı ve Periton Diyalizi Ev Hemodiyalizi Entegrasyonu konuları anlatıldı soru ve cevap şeklinde sempozyum yapıldı.

EV HEMODİYALİZİ

Bugün Türkiye’de, 50.000’i aşkın hasta, haftada üç kez hemodiyalize girmek için bir hastaneye veya diyaliz merkezine gitmektedir. Diyalizde geçen dört saate hazırlık, yol gibi ilave zaman kayıpları ve çoğu hastada diyaliz tedavisi sonrasında uzunca bir süre devam eden bitkinlik, yorgunluk da eklendiğinde neredeyse tüm gün kaybolmaktadır. Bu da kişileri gerek sosyal ve iş yaşamından, gerekse daha fazla diyalizin kazandıracağı avantajlardan vazgeçmek durumunda bırakmaktadır. Ev hemodiyalizi sayesinde elde edilen konfor, özgürlük dışında, asıl önemli kazanç hastaların daha uzun sürelerle diyaliz olabilmesine olanak tanımasıdır (en çok tercih edilen şekil haftada üç gün, sekiz saat diyalizdir). Haftada üç gün dört saat yerine, sekiz saat diyaliz olması durumunda kanda biriken zararlı maddelerin temizlenmesi artmakta, buna bağlı olarak da hastanın yaşam süresi ve kalitesi artmaktadır. Diyaliz süresi dört saatten sekiz saate çıktığında diyaliz sonrası halsizlik olmamakta, diyalizde tansiyon düşmesi ve kramp görülmemektedir. İştah artmakta, kanda protein-albümin düzeyi yükselmekte, gerçek kiloda artış ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda ekonomik açıdan da çok avantajlıdır. Dünyada uzun yıllardan beri uygulanan ev hemodiyalizi yöntemi, standart diyalizin zorluk ve eksikliklerini giderebilmek üzere ülkemizde de 2010 yılı sonlarında başlatılmıştır. Ev hemodiyalizi, hastaya kendi tedavi planını yapabilme, dolayısıyla kendi hayatını yönetme özgürlüğünü verir. Daha iyi ve daha aktif bir ev, aile, sosyal ve iş yaşamı sağlar. Ev hemodiyalizine geçen hastalar, yaşam kalitelerinde yükselme olduğunu, kendilerini daha enerjik ve mutlu hissettiklerini, daha iyi uyuduklarını ifade etmektedirler. Kişiye özel makine kullanımı sonucunda, hijyen açısından olumlu sonuçlar sağlanır. Merkez hastalarına göre herhangi bir sebepten hastaneye yatma ihtimali daha azdır. Diyaliz süresini uzatabilmeye imkan verir, hatta günümüz koşullarında ancak ev diyalizi ile uzun diyaliz mümkün olabilmektedir.

• IMG-20190114-WA0000.jpg
  • IMG-20190114-WA0001.jpg