Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 3. Geleneksel MULTİPL SKLEROZA Bahar geldi MS hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler Uzman hekim hasta buluşması ile gerçekleştirildi.
MS Hastalarının Uzman hekimler ile Buluşmasına ev sahipliği yapan Marmara Üniversitesi Pendik EAH hastanesinin konferans salonundaki sempozyuma hastanenin Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Dilek İnce Günal, Prof.Dr. Kadriye Ağan Yıldırım, ve Dr. Öğr. Üyesi Gülin Sunter’ in yanı sıra diğer hekim, hasta ve hasta yakınları katıldı.
MS (Multiple Skleroz ) HASTALIĞININ NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ..
MS geleneksel buluşma ile ilgili açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal MS hastalığında son bir yılda hastalığın her evresinde kullanılabilecek, farklı tedavi seçeneklerine sahip olduklarını bununda hekim ve hasta açısından büyük avantaj sağladığını belirtti.
MS hastalığına Multiplskleroz (MS) beyin ve omuriliği etkileyen ve uyuşma, kuvvetsizlik ,görme sorunları, idrar problemleri, dengesizlik ve kuvvetsizliğin yanında farklı psikiyatrik sorunlarla da kendini gösteren nörolojik bir hastalık olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof.Dr.Dilek İnce Günal , MS hastalığında
Merkezi sinir sisteminde bilgilerin iletiminde görevi olan myelin(sinirinkılıfı) bu hastalıkta hasarlanır ve vücud bu hasarın onarımını zamanında ve yeteri kadar kaliteli yapamadığı için değişik bulgular ortaya çıktığını bunun Gençlerde ve kadınlarda daha sık görülüğünü ve MS’in nadir de olsa çocukta ve 55 yaş üzeri kişilerde de ortaya çıkabildiğini söyledi.
SİNİR KILIFINI ONARAN TEDAVİLER MS HASTALIĞININ SEYRİNİ YAVAŞLATIR…
i
Nöroloji Uzmanı Prof.Dr.Dilek İnce Günal sözlerine şöyle devam etti ;
Sinir kılıfını onaran tedaviler MS hastalığının seyrini yavaşlatır ve hastanın bulgularını kısmen de olsa düzeltir. Ancak son yıllarda MS hastalığında tedavi yöntemleri oldukça çeşitlenmiştir.MS tedavisinde artık amaç daha hasar ortaya çıkmadan hastalığı control etmektir.Bu hasarı başlatan T ve B hücrelerinin yanlış çalışmasını düzeltmek ve bunu yaparken de kullanımı kolay, güvenli olan ajanları hastanın tedavisinde kullanmak son yıllarda uyguladığımız yöntemdir.
MS hastalığı ataklarla seyreder ancak ataksız dönemde hastanın bulgusu yokken de hastalık ilerlemeye devam eder.
MS SİNSİ BİR HASTALIKTIR VE TEDAVİNİN ZAMANINDA BAŞLANMASI ÖNEMLİDİR…
MS hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu ve tedavinin zamanında başlamasının çon önemli olduğunun altını çizerek belirten Prof. Dr. Dilek Günal;
MS tedavisi başlandıktan sonra her hastanın tedaviye yanıtının farklı olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle hastalar 3-4 ay aralarla izlenir, yıllık MR kontrolleri yapılır. MS hastasının takibinde bulguların ilerlemesi yönünde bir izlem alındığında hızlıca tedavi gözden geçirilir. Gerekirse tedavi planı tekrar yapılır. Buna MS tedavi yönetimi denir. Anlaşıldığı gibi MS hastasının izlemi tecrübe ve bilgi birikimi gerektirir. Bu nedenle bu hastalar MS dal polikliniklerinde bu konuda uzman nörologlar tarafından takip edilir.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma hastanesinde 800’e yakın kayıtlı hasta bu konuda uzman üç öğretim üyesi tarafında MS dal polikliniklerinde takip edildiğini belirten Prof. Dr. Dilek Günal sözlerini şöyle tamamladı;
‘’ Hastalarımız için MS haftasında düzenlediğimiz toplantılar artık geleneksel hale gelmiştir; hastalar ve yakınları tarafından ilgiyle beklenilmekte ve talep edilmektedir. Bu toplantılar hastaların merak ettiği konuları soru cevap şeklinde konuştuğumuz keyifli ve verimli buluşmalar olmaktadır. Ve gerçekten son bir yılda MS hastalığının her evresinde kullanılabilecek, farklı tedavi seçeneklerine sahip olduğumuz da düşünülürse “ MULTİPL SKLEROZA GERÇEKTEN BAHAR GELDİ” diyebiliriz.
Prof. Dr. Dilek İnce Günal
Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim ÜYESİ