Şok Dalgaları İle Taş Kırma (SWL)
28 Kasım 2024

Hastanemizde Şok Dalgaları İle Taş Kırma (SWL) işlemleri için gerekli olan en güncel teknoloji ile donatılmış elektromanyetik SWL cihazı günlük pratik kullanıma sokulmuş olup başarı ile taş hastalarında SWL yöntemi uygulanmaya başlanmıştır.


Şok Dalgaları İle Taş Kırma (SWL)

Şok dalgalarıyla taş kırma (SWL) vücut dışından taşları kıran bir makine ile yapılır. Taş kırmak için odaklanmış şok dalgaları (yüksek enerjili ses dalgaları) deriden taşa odaklanarak iletilir. Taş, şok dalgalarının enerjisini emer ve küçük parçalara ayrılır. Parçacıklar daha sonra idrar yoluyla atılır. SWL yöntemi hastaların %90’ından fazlası için uygundur. Ancak başarı şansı, taşın nitelikleri, vücut yapısı gibi farklı faktörlere bağlıdır.


Nasıl Uygulanır?

Vücudun yan kısmı şok dalga üretici cihaza doğru konumlanacak şekilde müdahale masasına uzanılır. Taşın tam konumu ultrason veya röntgen ile saptanır. İşlem sırasında şok dalgalarının küçük patlama sesine benzeyen sesi duyulur. İşleme düşük yoğunluk seviyelerinden başlanır ve yavaş yavaş dalgaların gücü arttırılır. Bu işlem için anesteziye gerek yoktur ancak işlem sırasında ağrı hissedilmemesi için ağrı kesici ilaçlar verilebilir. İşlem yaklaşık 45-60 dk sürer. Taşların boyutuna göre birkaç seans SWL işlemi yapılması gerekebilir. Düşük komplikasyon riski olması, anestezi gerektirmemesi ve uygun taşlarda yüksek başarı oranları SWL yönteminin avantajlarıdır. Taş hastalıkları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için https://patients.uroweb.org/tr/bobrek-ve-ureteral-taslari/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. SWL ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak için https://patients.uroweb.org/tr/sok-dalgalariyla-tas-kirma-swl/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Üroloji Anabilim Dalı / Üroloji Kliniği