Hisarlar Müzesi
05 Ağustos 2024

Hisarlar Müzesi

Hisarlar Müzesi; Rumelihisarı, Yedikulehisarı ve Anadoluhisarı'nı bünyesinde toplamaktadır. İstanbul Sarıyer İlçesi sınırları içinde bulunan Rumeli HisarıFatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında inşa ettirilmiştir. Hisarın inşa amacı İstanbul’u kuşatınca şehre boğazın kuzeyinden gelebilecek yardımları engellemek ve olası saldırılara engel olmaktır.

Hisarlar Müzesi

Anadolu Hisarı’nın tam karşısına dört ay gibi kısa bir sürede inşa edilen Rumeli Hisarı, 30 dönümü kapsayan bir alana sahiptir ve üç büyük kule ile surlardan oluşmaktadır. Yapımında kullanılan keresteler İzmit ve Karadeniz Ereğlisi'nden, taşlar Anadolu'nun değişik yerlerinden ve spoliler de (devşirme parça taş) çevredeki harap Bizans yapılarından elde edilmiştir.

Hisarlar Müzesi

Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Hisarpeçe Kapısı ve Sel Kapısı olmak üzere dört esas ve Mezarlık Kapısı adında bir tali kapısı vardır. Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve Küçük Zağanos Paşa adında bir ufak toplam dört kulesi; 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır.

Hisarlar Müzesi
 
Müze bahçesinde açık teşhir yapılmakta; kapalı sergi salonu ve depo bulunmamaktadır. Müze bahçesindeki açık teşhirde toplar, güllüler, pişmiş toprak ve taş eserlerin yanı sıra Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçası da ziyaretçilerini beklemektedir.

Hisarlar Müzesi

Ayrıca hisara restorasyon sırasında eklenen açık tiyatro yapısı ile Rumeli Hisarı, yaz döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli kurum ve kuruluşlara tahsisi suretiyle çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Hisarlar Müzesi


Kaynak Türkiye Kültür Portalı İstanbul Tarihi