Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, geçici veya kalıcı işlev bozukluklarına neden olan hastalıkların önlenmesi, teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonunu içeren tıp dalıdır. Hastalık ve yaralanmalar sonucu engellilik yaşayan kişilerin, kaybettikleri hareket ve işlevlerini olabilecek en iyi seviyeye ulaştırmayı ve iyileştirmeyi hedefler.
Sadece bir organ sistemi veya sistemlerine odaklanmak yerine, hastanın bütünüyle işlevlerini ele alır.
Hastaları toplumdaki rollerine geri döndürmek amacıyla kişiye özel, hasta merkezli bakım uygulamayı, bağımsızlık ve hareketliliği en üst düzeye çıkarmayı amaç edinir.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ’un temel stratejisi, engellilik yaşayan kişilerin çevreyle etkileşimlerinin en iyi seviyeye ulaşmasını, toplumdaki rollerine geri döndürülmesini ve sürdürmesini sağlamaktır.
Fizyoterapi yöntemleri, diğer tedavilerle birlikte veya tek başına uygulanabilecek egzersiz, sıcak, soğuk uygulamalar, elektrik akımları, ışın, lenf drenajı, manuel terapi, masaj gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanıldığı tedavi yöntemleridir ve hareket bozuklukları başta olmak üzere, vücut işlevlerinde kısıtlılık ve engellilik yaratan pek çok sağlık sorununda, kanıta dayalı uygulamalar ışığında uygulanır.
06 Ocak 2025